Siirry sisältöön

300 000 säästettyä työpäivää – kymmenen miljoonaa Evondosin avulla annettua lääkeannosta pohjoismaissa

300 000 säästettyä työpäivää – kymmenen miljoonaa Evondosin avulla annettua lääkeannosta pohjoismaissa
Yhä useampi kunta on alkanut käyttää lääkeannostelurobotteja parantaakseen kotihoidon laatua ja lääkehoitoa. Kotihoidon asiakkaista tulee näin omatoimisempia ja lääkityksestä turvallisempaa samalla, kun voidaan parantaa henkilöstön työajan käyttöä ja tasoittaa ruuhkahuippuja. Tampereen kaupunki on ollut Evondosin asiakkaana jo vuodesta 2015 ja yhteensä Evondosin avulla on annettu Tamperella n. 300 000 lääkeannosta. Liisa Tuomi, joka toimii palveluesimiehenä kotona asumisen tukipalveluissa Tampereella, muistelee palvelun käytön ensiaskelia: ”Evondosin avulla lähdettiin purkamaan aamu- ja iltaruuhkia. Vaikka pilotin jälkeen kesti aikansa, että käyttöä  saatiin laajennettua ollaan nyt siinä tilanteessa, että Evondos-palvelu on laajasti käytössä Tampereella. Alueet, joilla robotteja on enemmän ovat selkeästi nähneet palvelun hyödyt”, hän jatkaa.

Evondos-yhtiön perusti Mika Apell vuonna 2007. Liikeidea syntyi, kun hän muisteli lapsuuden vierailuja isoäitinsä luona Itä-Suomessa. Hän oli nähnyt, kuinka hoitajian huomio meni pääosin lääkeanosteluun. Apell tuumi, että lääkkeiden käsittelyä pitäisi pystyä tekemään fiksummin ja turvallisemmin, niin että hoitohenkilöstöllä olisi enemmän aikaa varsinaiseen hoitoon ja asiakkaan kohtaamiseen.

Evondos on nopeassa tahdissa laajentanut toimintaansa kaikkiin Pohjoismaihin. Evondos-palvelu on käytössä jo yli 200 kunnassa. Hiljattain saavutettiin tärkeä merkkipaalu: lääkeannostelurobottien avulla on annettu jo kymmenen miljoonaa lääkeannosta.

”Tämä on merkittävä saavutus! Näiden kymmenen miljoonan lääkeannoksen ansiosta on mahdollistettu monille kotihoidon asiakkaille parempaa omatoimisuutta, helpompaa arkea ja turvallisempaa lääkehoitoa. Jokainen automaattisesti jaettu lääkeannos merkitsee hoitohenkilökunnalle mahdollisuutta jättää pois lääkeannostelykäyntejä, mikä helpottaa työpäivän suunnittelua, ja jättää enemmän aikaa muuhun hoitotyöhön. Se lisää työn mielekkyyttä”, sanoo Evondosin  toimitusjohtaja Eetu Koski.

Lääkkeenjakoon keskittyvä asiakaskäynti kestää tyypillisesti noin 15 minuuttia, matka-aikaa huomioimatta. Toisin sanoen kymmenen miljoonaa lääkeannostelurobotin avulla annettua lääkeannosta ovat säästäneet jopa kolmesataatuhatta työpäivää pohjoismaissa, mikäli hoitaja ei ole vieraillut asiakkaan luona muista syistä.

”Evondos-palvelusta on tullut tärkeä osa sairaanhoidon digitalisointia. Olemme ylpeitä saavutuksistamme ja iloisia siitä positiivisesta palautteesta, jonka olemme saaneet asiakkailta ja palvelun käyttäjiltä. Vähentyneet automatkat pienentävät hoitohenkilökunnan käyttämää aikaa ja osaltaan ympäristön kuormitusta. Positiivisia vaikutuksia on siis monella tasolla”, sanoo Eetu Koski.

Robottien ansiosta vähentyneet lääkkeidenjakelumatkat hoidettavien luo vähentävät myös hoitohenkilökunnan stressiä, mikä on merkittävä asia myös tulevaisuutta ajatellen.

”On tunnettu tosiasia, että väestö vanhenee, mutta hoitohenkilöstön määrä ei kasva samassa suhteessa. Parantamalla hoitajien työympäristöä ja tekemällä työstä paitsi tehokkaampaa, niin myös mielekkäämpää sekä vähemmän rasittavaa, lisäämme toivottavasti kiinnostusta hoitotyöhön ja osaltamme vaikutamme positiivisesti kotihoidon resursointiin”, sanoo Eetu Koski.

Liisa Tuomi kuvailee Tampereella koettuja hyötyjä vielä seuraavasti: ”Palvelun avulla hoitajaresurssit kohdentuvat asiakkaille, jotka tarvitsevat käyntejä. Lisäksi säästetään matka-ajassa ja ajetuissa kilometreissä – tämä on jo jonkinasteinen ympäristöteko. Tuloksena on entistä tyytyväisempiä asiakkaita, parempaa elämänlaatua ja jopa asiakkaiden kuntoutumista oman arjen hallinnan kautta”

 

Yhteydenotot
Eetu Koski, toimitusjohtaja
Eetu.koski@evondos.com

Evondos on Pohjoismaiden johtava automaattisten lääkeannostelupalveluiden tarjoaja. Evondoksen ainutlaatuinen lääkeannostelupalvelu tarjoaa ammattimaisille kotihoito-organisaatioille merkittäviä laatu- ja kustannushyötyjä. Palvelu varmistaa, että kotihoidon asiakkaat saavat oikeat lääkkeet oikeaan aikaan ja oikeana annoksena automaattisesti, mikä parantaa lääkehoidon laatua ja tukee itsenäistä elämää kotona. Teknologiaan perustuva palvelu koostuu henkilön kotiin vietävästä lääkeannostelurobotista, etähallintajärjestelmästä ja lukuisista palveluelementeistä. Evondos-palvelu on käytössä yli 200 kunnassa Pohjoismaissa. Evondos työllistää yhteensä 130 työntekijää Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Yrityksen pääkonttori ja tuotantotilat sijaitsevat Salossa.

Jaa artikkeli