Siirry sisältöön

Maailman muuttuessa muuttuu hoitotyökin

Maailman muuttuessa muuttuu hoitotyökin

Tämän radikaalimpaa ja yhtäkkisempää muutosta työelämässä on vaikea kuvitella. Uutisten niin absurdilta ja etäiseltä tuntuneet kuvat Wuhanin autioista kaduista ovat nyt todellisuutta täällä meillä. Monen muun tavoin olen itsekin saanut opetella aivan uuden tavan työskennellä. Kodin neliöt ovat päässeet hyötykäyttöön, kun asuntoon on pitänyt järjestää kaksi kotikonttoria ja luokkahuone. Välillä on saanut jännittää, kestääkö nettiyhteys samanaikaiset videopuhelut ja Minecraft-pelit.

Korona todellakin mullistaa maailmaamme, niin tapojamme tehdä töitä kuin elää elämäämme. Olemme harjoitelleet koronaelämää muutaman viikon ja todennäköistä on, että elämää rajoitusten kanssa on luvassa vielä ainakin muutaman kuukauden ajan.

Arvojen merkitys kasvamassa

Kriiseillä on tapana kääntää nopeasti paitsi toimintatapamme ja elämämme ylösalaisin, asettaa myös arvomme ja arvostuksemme uudenlaiseen järjestykseen. Toimintatapojen murroksen vauhdittuminen näkyy monella rintamalla: etätyö tulee kaikille tutuksi, ruoan verkkokaupan toimituslistat pullistelevat ja myös meidän toimintakentässämme näkyy terveysteknologian ja etenkin etähoivaratkaisujen suosion lisääntyminen.

Sananlasku toteaa jokaisella myrskypilvellä olevan hopeareunuksensa, ehkä tämä pakotettu paluu perusarvojen ja yksinkertaisen arjen äärelle on tämän kamalan koronan anti meille tämän ajan toimijoille!

Usea hoitaja riski ikäihmisille

Se mistä tässä kaikessa on kyse, on kuitenkin jotakin paljon vakavampaa kuin etätöihin totuttelu tai ruoan tilaaminen verkosta. Korona-kriisi on näyttänyt synkimmän puolensa myös meille suomalaisille. Ylä-Savossa sijaitsevasta hoivakodista on kantautunut hyvin surullisia uutisia, kun virus on lähtenyt leviämään kohtalokkain seurauksin.

YLE haastatteli näiden ikävien uutisten tiimoilta gerontologian professori Marja Jylhää (https://yle.fi/uutiset/3-11291862), joka vaatii STM:ltä linjauksia muun muassa siitä, moniko hoitaja voi hoitaa yhtä vanhusta. Jylhä peräänkuulutti myös valtakunnallista linjausta suojainten käyttämisestä, vierailukäytännöistä ja henkilöstöstä. Jokainen Jylhän nostama näkökulma on aivan keskeisen tärkeässä roolissa riskiryhmien suojelun kannalta.

Riskitöntä hoivaa eristämättä – miten?

Jylhä korostaa, että hoivakotien asukkaiden kohdalla täydellinen eristäytyminen ei riskeistä huolimatta ole vaihtoehto. ”Vanhuksia ei tietenkään voi eristää mihinkään huoneeseen. He tarvitsevat paljon apua. Ministeriön on tehtävä selväksi pelisäännöt”, Jylhä sanoo. Haasteeksi muodostuu siis se, miten varmistaa välttämätön hoito, mutta kuitenkin siten, että tartuntariski pysyy mahdollisimman pienenä.

Tämä sama hoitotyön problematiikka toistuu myös kotihoidossa. Myös kotihoitoa koskeva epäselvä ja osittain epärealistinen ohjeistus on aiheuttanut hämmennystä monissa. Useat kunnat ovat kuitenkin ottaneet ohjat omiin käsiin ja lähteneet ennakkoluulottomasti hakemaan apua ja ratkaisuja myös erilaisista etähoivaratkaisuista. Niin kuvapuhelimien kuin lääkeannostelurobottienkin kysyntä on ollut ennätystasolla. Molemmilla ratkaisuilla on yhteistä se, että ne mahdollistavat tavallisesti fyysistä käyntiä edellyttävien hoitotoimenpiteiden tekemisen etänä.

Henkistä läheisyyttä lääkeannostelurobotin välityksellä

Meille Evondosissa korona on kirkastanut entisestään palvelumme tärkeintä asiakasarvoa: potilasturvallisuutta. Aiemmin mielsimme potilasturvallisuuden vain lääketurvallisuuden kautta, mutta nyt koronan myötä on korostunut myös se, että lääkeannostelurobotti ei sairastu eikä tartuta ketään. Tilanteessa, jossa jokainen käynti kotihoidon asiakkaan luona on riski niin hoitajalle kuin asiakkaalle, mahdollisuus varmistaa lääkkeenotto ilman fyysistä kontaktia nousee suureen arvoon.

Palvelumme viestintätoiminnallisuus on uusi yhteydenpitokanava niin hoitajan ja asiakkaan kuin myös omaisen ja asiakkaan välille. Tällaisen kriisin keskellä yhteydenpito läheisten kanssa on tärkeämpää kuin koskaan. Presidenttimmekin peräänkuuluttamaa henkistä läheisyyttä voi osoittaa monin tavoin; puhelulla, tekstarilla tai viestillä lääkeannostelurobotin näytölle.

Vähemmän käyntejä, vähemmän riskejä, enemmän viestejä, tyytyväisemmät asianosaiset. Mahdollista myös korona-aikana.

Jaa artikkeli