Siirry sisältöön

Evondosin tarina

Ideasta toimivaksi palveluksi

"Evondosin tarina pohjautuu kokemuksiin lapsuudestani. Vietin paljon aikaa mummolassa Pohjois-Karjalassa, jossa sain ensikosketukseni kotona tapahtuvan lääkehoidon haasteisiin, vaikken silloin niistä paljoa ymmärtänytkään. Ne jäivät kuitenkin vahvasti mieleeni ja vaikuttivat omiin päätöksiini myöhemmin," kertoo Evondosin perustaja ja idean isä Mika Apell.

"Muistan, kun hoitaja kävi täyttämässä mummoni punaisen lääkedosetin. Mummoni oli puhelias pohjoiskarjalalainen. Hoitajan keskittyessä dosetin täyttöön hän usein halusi rupatella ja tarjota kupposen kahvia ja pullaa. Hoitaja kuitenkin keskittyi lääkkeiden annosteluun ja vastaukset jäivät lyhyiksi, usein pelkiksi nyökkäyksiksi. Löysin myös kerran lääkkeen mummolan lattialta, mutta onneksi äitini huomasi ajoissa, kun olin laittamassa lääkettä suuhuni."

Mikan mielestä hänen mummonsa olisi ansainnut enemmän huomiota ja keskustelua, mutta hoitajien piti keskittyä keskustelun sijaan lääkkeiden annosteluun virheiden välttämiseksi.  "Siltikin inhimillisiä virheitä tapahtui joskus."

Idea Evondos-palvelusta lähti liikkeelle Turun yliopiston aikuiskoulutuksessa vuonna 2007. Mika Apell yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa mietti projektityötä. Yhteiset kokemukset lääkehoidon ongelmista johtivat ajatukseen auttaa sekä ikäihmisten että hoitajien arkipäivää.  Tiimi kehittikin vuonna 2009 ensimmäisen version lääkeannostelijasta.

Valmiin lääkeannostelurobotin kehittäminen vaati vuosien sitkeän ja periksi antamattoman työn prototyypistä toimivaksi palvelukonseptiksi.

Ensimmäinen oikea prototyyppi valmistui vuonna 2012 ja samalla yhtiö jätti ensimmäiset patenttihakemuksensa.  Asiakaspalaute oli rohkaisevaa ja sen perusteella päädyttiin jatkokehittämään palvelua. Tuotekehityksen ohella tarvittiin osaamista rahoituksen hankkimisessa ja myöhemmin piti ratkaista myös tuotannon käynnistämisen haasteet.

Kliiniset tutkimukset käynnistyvät vuonna 2013. Myynnin ja markkinoinnin aloittamisen edellytykset täyttyivät, kun yhtiö sai CE-merkin maaliskuussa 2014. Sen jälkeen saatiin ensimmäiset robotit toimitettua asiakkaille.

"On ollut huikeata olla mukana Evondosin kehitystarinassa ideasta toimivaksi palvelukonseptiksi. Meillä on mahdollisuus tehdä todellista hyvää ja lisätä hyvinvointia yhteiskunnassamme, sillä palvelumme avulla vapautamme hoitajien aikaa lääkkeiden mekaanisesta jakelusta inhimillistä hoivaa vaativiin tehtäviin. Hoitajat voivat keskittyä ihmiseen ja hoidon laatuun," Mika Apell iloitsee.


Katso videolta, kun Mika Apell kertoo henkilökohtaisen tarinansa isoäitinsä talossa Pohjois-Karjalassa: