Ideasta toimivaksi palveluksi
"Evondosin tarina pohjautuu kokemuksiin lapsuudestani. Vietin paljon aikaa mummolassa Pohjois-Karjalassa, jossa sain ensikosketukseni kotona tapahtuvan lääkehoidon haasteisiin, vaikken silloin niistä paljoa ymmärtänytkään. Ne jäivät kuitenkin vahvasti mieleeni ja vaikuttivat omiin päätöksiini myöhemmin," kertoo Evondosin perustaja ja idean isä Mika Apell.
"Muistan, kun hoitaja kävi täyttämässä mummoni punaisen lääkedosetin. Mummoni oli puhelias pohjoiskarjalalainen. Hoitajan keskittyessä dosetin täyttöön hän usein halusi rupatella ja tarjota kupposen kahvia ja pullaa. Hoitaja kuitenkin keskittyi lääkkeiden annosteluun ja vastaukset jäivät lyhyiksi, usein pelkiksi nyökkäyksiksi. Löysin myös kerran lääkkeen mummolan lattialta, mutta onneksi äitini huomasi ajoissa, kun olin laittamassa lääkettä suuhuni."
Mikan mielestä hänen mummonsa olisi ansainnut enemmän huomiota ja keskustelua, mutta hoitajien piti keskittyä keskustelun sijaan lääkkeiden annosteluun virheiden välttämiseksi. "Siltikin inhimillisiä virheitä tapahtui joskus."
Idea Evondos-palvelusta lähti liikkeelle Turun yliopiston aikuiskoulutuksessa vuonna 2007. Mika Apell yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa mietti projektityötä. Yhteiset kokemukset lääkehoidon ongelmista johtivat ajatukseen auttaa sekä ikäihmisten että hoitajien arkipäivää. Tiimi kehittikin vuonna 2009 ensimmäisen version lääkeannostelijasta.
Valmiin lääkeannostelurobotin kehittäminen vaati vuosien sitkeän ja periksi antamattoman työn prototyypistä toimivaksi palvelukonseptiksi.
Ensimmäinen oikea prototyyppi valmistui vuonna 2012 ja samalla yhtiö jätti ensimmäiset patenttihakemuksensa. Asiakaspalaute oli rohkaisevaa ja sen perusteella päädyttiin jatkokehittämään palvelua. Tuotekehityksen ohella tarvittiin osaamista rahoituksen hankkimisessa ja myöhemmin piti ratkaista myös tuotannon käynnistämisen haasteet.
Kliiniset tutkimukset käynnistyvät vuonna 2013. Myynnin ja markkinoinnin aloittamisen edellytykset täyttyivät, kun yhtiö sai CE-merkin maaliskuussa 2014. Sen jälkeen saatiin ensimmäiset robotit toimitettua asiakkaille.
"On ollut huikeata olla mukana Evondosin kehitystarinassa ideasta toimivaksi palvelukonseptiksi. Meillä on mahdollisuus tehdä todellista hyvää ja lisätä hyvinvointia yhteiskunnassamme, sillä palvelumme avulla vapautamme hoitajien aikaa lääkkeiden mekaanisesta jakelusta inhimillistä hoivaa vaativiin tehtäviin. Hoitajat voivat keskittyä ihmiseen ja hoidon laatuun," Mika Apell iloitsee.
Tällä hetkellä Evondosilla on Suomen lisäksi tytäryhtiöt Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Lääkeannostelurobotin tuotekehitys ja valmistus tapahtuvat Salossa, Suomessa.
Ominaisuuksista vaikuttavuuteen ja aikaa olennaiseen
Vuosien varrella olemme kehittäneet palveluamme ja samalla itsekin kehittyneet. Olemme muuntuneet terveysteknologian tarjoajasta asiakkaidemme kumppaniksi ja tueksi muutosprojekteissa, joissa tuodaan teknologiaa mukaan hoitotyöhön ja vapautetaan aikaa lääkeannostelusta asiakkaan laadukkaaseen hoitoon.
"Pitkän kehitystyön jälkeen olimme kovin tyytyväisiä omaan tuotokseemme ja sen moniin ainutlaatuisiin ominaisuuksiin – syystäkin – ja korostimme näitä hienoja ominaisuuksia kaikessa viestinnässämme", Evondosin toimitusjohtaja Eetu Koski selittää.
"Jälkikäteen on helppo todeta, että näin toimiessamme hakkasimme päätämme suomalaiseen mäntyyn, sillä eiväthän tekniset ominaisuudet asiakkaitamme kiinnostaneet eikä niillä itsessään ole heille merkitystä. Asiakkaamme hakevat ratkaisuja ongelmiinsa: miten parantaa hoidon laatua ja kehittää toimintaa niin, että kädet saadaan riittämään. Ominaisuudet ovat vain väline vaikuttavuuden saavuttamiseksi," hän jatkaa.
Eetu Kosken mukaan Evondosin kykyyn toimia kumppanina asiakkailleen vaikuttaa keskeisesti se, että yrityksen tutkimus- ja tuotekehitys, asiakaspalvelu ja tuotanto toimivat läheisesti yhdessä, saman katon alla. Asiakkailta saatu palaute saadaan nopeasti kaikkien tietoon ja jalostuu kehitysideoiksi.
"Olemme vahvan kasvun kynnyksellä oleva pieni yritys, joka on oppinut kuuntelemaan asiakkaitaan herkällä korvalla ja tuomaan heille lisäarvoa. Haluamme jatkossakin olla ketterä ja luotettava kumppani, jonka avulla huomisen haasteet voidaan ratkaista jo tänään," Koski summaa.
Evondos tänään – yli 10 miljoonaa lääkeannosta jaettuna
Evondosin pääkonttori on Salossa, Suomessa. Siellä sijaitsee myös oma tuotantolaitoksemme, jossa lääkeannostelurobotit valmistetaan. Palvelullamme on korkeasta kotimaisuusasteesta kertova Avainlippu-tunnus.
Evondos-palvelu on käytössä yli 200 kunnassa Pohjoismaissa, niin Oslossa, Tukholmassa kuin Helsingissäkin. Olemme alan pioneereja niin kotiin vietävän robotiikan kuin myös automaattisen lääkeannostelun osalta.
Pahin kilpailijamme on muutoshaluttomuus – se, että edelleen tehdään töitä perinteisin menetelmin, vaikka nähdään, että pian hoitavat kädet eivät riitä kaikkeen tarvittavaan työhön kotihoidossa, palveluasumisessa tai omaishoidossa.
Evondos-palvelun avulla on annettu yli 10 miljoonaa lääkeannosta oikealle henkilölle oikeana annoksena ja oikeaan aikaan.
Evondos tunnusluvut
2007
Perustettu
16,6 milj. euroa
Liikevaihto 2021
+39 %
Liikevaihdon kasvu
Yli 20 000 000
Jaettua lääkeannosta
+200
Henkilöstö
+200
Asiakasorganisaatiota
Evondosin omistaa norjalainen Verdane -pääomasijoitusyhtiö. Hallituksemme puheenjohtajana toimii Niklas Savander ja toimitusjohtajanamme Eetu Koski.