Ohita navigaatio

#hyteairo jälleen käyntiin

Blogi | Leena Manner | 18.09.2018

Hyvinvoinnin tekoäly ja robotisaatio. Sanat, joista paljon puhutaan, mutta joiden kanssa vain vähän, jopa liian vähän, tehdään. #hyteairo-seminaarisarja korjaa tätä epäkohtaa. Seitsenosainen seminaarisarja käynnistyy maanantaina 24.9. AiRoIslandilla.* Hyteairo on kaikkien osapuolten yhteinen ohjelma, joten tervetuloa mukaan. Be there!

#hyteairo’a on tehty nyt yhden tuotantokauden verran. Ohjelma jäi keväällä parhaiden televisiosarjojen tapaan jännittävään loppuhuipennukseen cliffhanger-vaiheeseen tärkeiden kysymysten äärelle pohtimaa mikä on tekoälyn ja robotiikan tulevaisuus Suomessa. Kenen vastuulla se ja sen edistäminen on? Tarvitsemmeko reunaehtoja sen hyödyntämiselle ja jos, niin millaisia? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsitään vastausta jatkokaudella.

Seminaarisarjan aikana laadittiin #hyteairo’lle missio: Robotit ja tekoäly auttavat ihmisiä elämään terveellisesti, parantumaan sairauksista, asumaan itsenäisesti ja turvallisesti kodeissaan sekä kuntoutumaan nopeasti toiminta- ja työkykyisiksi.

Tätä missiota me Evondosissa olemme vahvasti toteuttaneet tätä ennen, tässä välissä ja aiomme toteuttaa tulevaisuudessakin. Lääkeannostelurobottimme antavat mahdollisuuden itsenäiseen elämään kotona, tuovat lääkehoitoon tarkkuutta ja antavat kotihoidon henkilöstölle aikaa paneutua ihmiseen.

Ohjelman avulla halutaan nopeuttaa tekoälyn ja robotiikan hyödyntämistä palveluissa ja toimintaprosesseissa, poistaa esteitä ja luoda edellytyksiä näiden kehittämiselle ja käytölle sekä edistää teknologioiden liiketoimintaa.

Toiselle tuotantokaudelleen edennyt ohjelma on saamassa tuekseen organisaation. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita hyteairo-verkostoon. STM kokoaa alan asiantuntijoista neuvonantajaryhmän ja ohjelman koordinoinnista vastaa STM:n vetämä hyteairo-hubi apunaan nimitetty verkostotoimija.

Ohjelmalle on valittu neljä keskeistä robotiikan ja tekoälyn hyödyntämiskohdetta:

  • kotona asuminen
  • hoito ja logistiikka sairaalaympäristössä
  • lääkehoito ja –huolto sekä
  • hyvinvointivalmennus ja kuntoutus

Seminaarisarja käynnistyy 24.9. klo 9 lääkehuoltoa tarkastelevalla seminaarilla. Puhujina ovat mm. toimitusjohtaja Sanna Lauslahti Lääketeolllisuus ry:stä sekä Christina Andersson, joka visioi AiRo-teknologioiden tulevaisuutta vuoteen 2030. Robotiikan vaikuttavuudesta kertovat tutkijat Jouni Lyly-Yrjänäinen ja Vesa Tiitola Tampereen teknillisestä yliopistosta.  Seminaarin jälkeen klo 12 jatketaan aiheen tiimoilta yhteisellä työpajalla.

Vain osallistumalla voi vaikuttaa, toteavat poliitikot vaalien alla, mutta vaikuttaa voi vaalien välilläkin. Ensi maanantaina se onnistuu osallistumalla #hyteairo’on. Tule mukaan. Lupaan uusia näkökulmia, mielenkiintoisia keskusteluja, ajatuksen lennokkuutta ja käytännönläheisiä kommentteja. Tätä tilaisuutta ei kannata missata!

* AiRoIsland on tekoälyn, robotiikan ja automaation edistäjä Suomessa. Sijaitsee Tekniikan Museon vieressä Vanhankaupunginkosken saaressa, osoitteessa Viikintie 1, Helsinki.

Jaa artikkeli