Ohita navigaatio

Ikääntyneiden palveluiden johtaja Jorma Haapanen, Kymsote: Evondos ratkaisuna hoitajapulaan Kymsotessa

Asiakastarinat | 04.03.2020

Kymenlaakso elää isojen haasteiden keskellä: muuttotappion ohella väestö ikääntyy todella vahvasti. Kahta kuolevaa kohden syntyy vain yksi lapsi. Jotain on tehtävä, Kymenlaaksossa ratkaisuksi perustettiin terveys- ja sairaanhoitopalveluiden kuntayhtymä Kymsote. Kuntayhtymän aikaa on nyt reilu vuosi takana.

”Viime vuosi oli aika kaaosta käynnistäessämme kuntayhtymän toimintaa. Perustajakunnat olivat asettaneet tiukan talousraamin, jossa onnistuimme pysymään, osittain kertaluontoisten erien avittamina. Toimintoja on yhtenäistetty ja henkilöstöä hallinnosta vähennetty. Kaikki tämä on tarpeen, jotta saamme työvoimaa sinne, mihin sitä todella tarvitaan: asiakastyöhön,” koti-, asumis- ja hoivapalveluiden johtaja Jorma Haapanen Kymsotesta kertoo.

Hoitajapula pakottaa teknolgian käyttöönottoihin

Suurin Kymsoten edessä oleva ongelma ei tällä hetkellä kuitenkaan ole talous vaan hoitajapula. Avoimiin vakansseihin on vaikea saada hakijoita, ja sijaiset lomien ajoiksi tai tuuraajat sairaslomille ovat harvinaista herkkua.

”Kotihoitoon kohdistuu kova paine. Henkilöstö on eläköitymässä, palveluasumista puretaan kotihoidon suuntaan samalla kun asiakasmäärä on voimakkaassa kasvussa. Yhtälö on mahdoton jo nykyisillä hoitajamitoituksilla.”

Tilannetta ei yhtään helpota se, että ikääntymisen ruuhkavuodet ovat vasta edessä muutaman vuoden päässä.

”Me emme oikeastaan voi enää juuri miettiä, haluammeko ottaa teknologiaa käyttöön, sillä ilman emme selviä. Vaikuttavaksi todettu teknologia on saatava nopeasti ja laajasti tuotantoomme.”

Kymsote on laskenut, että Evondos-lääkeannostelupalvelun avulla voidaan korvata 39 hoitajan työpanos kotihoidossa. Kotihoidon jälkeen palvelu on ajateltu vammais- ja mielenterveysasiakkaille sekä päihdehoitoon.

Evondos aito kumppani

”Teknologia ei ole meillä enää mikään tykkäämiskysymys vaan tapa tehdä töitä. Emme kysy asiakkailtamme, haluavatko he lääkeannostelurobotin, vaan se on osa lääkkeenjakoprosessiamme niillä asiakkailla, joille se soveltuu. Koska se on osa hoitoprosessiamme, emme peri siitä asiakasmaksuja.”

Haapanen kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että juuri Evondos voitti lääkeannostelupalveluista järjestetyn kilpailutuksen syksyllä.

”Halusimme kumppanin kehittämään toimintojamme, ja Evondosista olemme sellaisen saaneet. Tähän mennessä kaikki on sujunut mallikkaasti. Meillä on yhdessä laadittu selvä suunnitelma käyttöönoton etenemisestä henkilöstön koulutuksineen. Evondosissa selvästi ymmärretään se, että asiakasta ei voi jättää käyttöönoton kanssa yksin vaan annetaan tukea, kannustusta ja kokemuksia muualta. Tämä on meille iso asia.”

Vaikuttavuudesta selvitys

Käyttöönoton edistyessä selvitetään palvelun vaikuttavuutta yhdessä Tampereen yliopiston tutkijoiden kanssa. Tutkijayhteistyö kerää Haapaselta kiitosta:

”Lääkeannostelupalvelun hankkiminen oli Kymsotelle iso päätös, ja meidän on raportoitava hallitukselle sen vaikuttavuudesta. On hienoa, että saamme avuksemme ulkopuoliset ja riippumattomat tutkijat. Selvää on, että heti käyttöönoton jälkeen emme saavuta asetettuja tuloksia, mutta toisaalta odotamme hyötyjen realisoituvan varsin pian.”

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Evondos tukee Vanhustyön keskusliiton toimintaa iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi

Tiedotteet | Emilia Hellgren | 17.12.2020

Tänä poikkeuksellisena ja haastavana vuonna halusimme Evondosilla ohjata joulumuistamisiin käytetyt varat joululahjoitukseen. Vanhustyön keskusliitto valikoitui Evondosin lahjoituskohteeksi, sillä liitto tekee arvokasta työtä iäkkäiden hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseksi ja ylläpitämiseksi.

Evondos mukana luomassa yksilöidympää hoivaa AICCELERATE-tekoälyhankkeessa

Tiedotteet | Emilia Hellgren | 16.12.2020

Evondos osallistuu HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan koordinoimaan AICCELERATE-hankkeeseen. AICCELERATE-hankkeen tavoitteena on koneoppimista hyödyntäen rakentaa sairaalaympäristön erilaisiin tarpeisiin skaalautuva työkalu. Evondos käynnistää hankkeen myötä kehitystyön, jossa Evondos®-palvelua kehitetään Parkinsonin tautia sairastavien asiakkaiden yksilölliseen etähoivaan.

Evondosin henkilöstömäärä kasvoi yli 20 % vuonna 2020 – rekrytointitarve jatkuu vahvana poikkeusoloista huolimatta

Tiedotteet | Emilia Hellgren | 23.11.2020

Vuonna 2007 perustettu Evondos on Pohjoismaiden johtava automaattisten lääkeannostelupalveluiden tarjoaja. Kuluvana, poikkeuksellisena vuonna yhtiö on panostanut toimintansa kehittämiseen rekrytoimalla ennätysmäärän uusia ammattilaisia.